Udklædning – Hvorfor klæder vi os ud?

kostume og udklædningDet har altid været populært med udklædning blandt børn, men i løbet af de seneste 10 år er det sket en kæmpe stigning inden for udklædning af vokse. Førhen var næsten kun til fastelavn at børnene klædte sig ud og slog katten af tønden. Nu om dage klæder børn sig ud til fastelavn, halloween og sidste skoledag. Også blandt unge er udklædning og kostumer blevet rigtig populære, her er det især ved skoleafslutninge, halloween, karneval og diverse tema fest hvor man gerne må komme i et kostume af en eller anden art. Hvorfor klæder vi os ud? Dette er et godt spørgsmål men en af grundene er at mange syntes det er sjovt at påtage sig en ny rolle, andre elsker blot den opmærksomhed som deres påklædning giver dem mens andre syntes om at være en del af dem specifikke gruppe eller tema som ofte er knyttet til et kostume.
Inden for voksenudklædning er det især karneval og tyroler kostumer som er det mest anvendte.

Udover de faste årlige højtider ser vi også flere og flere tema feste som f.eks. hawaii feste, 80′ fest og andre typer af feste eller begivenheder som kræver en specifik udklædning. Salget af kostumer fra online butikker er steget kraftig over de seneste 10 år og flere og flere lokale butikker der sælger forskellige typer af udklædning og kostumer er dukket frem.

Hvis vi laver en prioriteret oversigt over de mest solgte kostumer ville den se cirka sådan her ud:

  • Oktoberfest og tyroler kostume
  • Hekse/vampyre/zombier og andre monstre
  • Julemands og nissepige kostumer
  • Superhelte
  • Kendte og TV figurere

Nu om dage leder vi nærmest fibrilsk efter en lejlighed til at iklæde sig et kostume og have det sjovt samme med sine venner. Ofte går det sport i at finde det bedste kostume, noget som de fleste børn allerede kender fra fastelavn, hvor der ofte uddeles premie til den bedste udklædning, men også til karneval som f.eks. københavn eller aalborg karneval ser vi flere og flere som gør utroligt meget ud af deres kostumer, ofte er det ikke nok blot at købe et dyrt kostume, det skal gerne være unikt og lige en tak bedre en det som de andre har købt. Har kommer tilbehør så ind i billedet, ofte er det ikke lige til at modificere et købe kostume, men man kan næsten altid finde noget smart tilbehør som vil passe perfekt der til. Et eksempel kunne være et pirat kostume, hvor man tilføjer en pistol, sabel, papegøje på skuldren og en flaske rom. Næste gang du skal til en begivenhed som kræver du kommer iført kostume, så søg lidt på internettet og du vil helt sikkert kunne finde nogle forums hvor andre kommer med god råd, links til tilbehør og andet til lige netop den udklædning som du overvejer. Det kan ofte godt betale sig lige at bruge et par minuter på research så dit kostumer lige et den tak bedre end de andres og du bliver festens midtpunkt. De giver også lige en ekstra tak af selvtilid når man ved at ens kostume sidder lige skabet og at man kommer i en udklædning som man selv er fuldt ud tilfreds med.